Vieroitusoireet

Vieroitusoireet


VIEROITUSOIREET Alkoholin vieroitusoireyhtymään liittyy sekä psyykkisiä että fyysisiä vieroitusoireita, jotka voivat olla hoitamattomina hengenvaarallisia. Vieroitusoireiden voimakkuus riippuu yleensä käytetyistä alkoholimääristä ja juomajakson pituudesta. Alkoholivieroitustilassa tavallisesti esiintyviä oireita ovat:

FYYSISET OIREET
vapina, sydämen tykyttely unettomuus,  pahoinvointi, oksentelu, ahdistuneisuus, kohonnut verenpaine 

PSYYKKISET OIREET
masennus päänsärky, hikoilu, harha-aistimukset, yleinen sairauden ja heikkouden tunne, motorinen levottomuus

Ajoissa aloitetulla tehokkaalla alkoholikatkaisuhoidolla pyritään ehkäisemään vakavia komplisoituneita alkoholivieroitusoireita.

KOMPLISOITUNEET ALKOHOLIVIEROITUSOIREET 
-Kouristuskohtaukset, jotka tulevat yleensä parin päivän sisällä juomisen loppumisesta, jos potilas on kouristuksille herkkä. 
-Delirium tremens eli juoppohulluus on vakava oireyhtymä, johon liittyy voimakkaiden fyysisten vieroitusoireiden lisäksi sekavuutta, harhoja ja voimakas kiihtymystila. Delirium kehittyy yleensä viikon sisällä juomisen lopettamisesta. Hoitamattomana deliriumiin arvioidaan liittyvän jopa 20% kuolleisuus. 
-Alkoholihallusinaatioon liittyy kuuloharhoja, jotka voivat olla syyttäviä tai uhkaavia. Alkoholihallusinaatioon ei kuitenkaan yleensä liity sekavuutta eikä autonomisen hermoston liikatoimintaa.
-Wernicken tauti on vaikea-asteinen aivovaurio, joka liittyy elimistön tiamiinin puutteeseen. Pitkäaikainen alkoholinkäyttö heikentää tiamiinin imeytymistä ravinnosta. Wernicken tauti on hengenvaarallinen ja voi aiheuttaa pysyvän vaikea-asteisen muistamattomuuden. Taudin ehkäisemiseksi alkoholivieroitushoidon yhteydessä voidaan antaa tiamiinia 100-250mg lihakseen injektiona kolmena päivänä peräkkäin. Komplisoidut vieroitusoireet ovat siis vakavia ja niiden ehkäisemiseksi oikein toteutettu lääkkeellinen vieroitushoito on usein välttämätöntä silloin, kun juominen on jatkunut pitkään.  
(c)2018. Powered by Docline